Review: De Stem van de Zee

De Stem van de Zee van Mara Li
Serie: Eiland in de mist #1
Genre: Young Adult, Dystopiangriconnoshadow
Uitgever: Storm Publishers
Koop bij: Bol.com
Click here to read this post in English

Rating:
 4starrating

‘Ik ben in de zee geboren. In de nacht dat mama moest bevallen, rolden de golven als reuzen naar het strand en krijste mijn moeder als de meeuwen. Ze riep net zo lang om de zee tot mijn vader er gehoor aan gaf en haar zwoegende lichaam in zijn armen naar buiten droeg. Daar lag ze in een witte jurk op haar rug in de modder, haar benen wijd in de branding. De golven trokken me naar buiten. Voordat mijn vader me vast kon grijpen, had ik al kennis gemaakt met het zilte water.’

Nimue kent haar moeder slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm besluit ze om samen met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. Tijdens hun reis ontdekken ze dat hun familiegeschiedenis heeft geleid tot een gevecht tegen een ziekte die de mensheid lijkt uit te roeien. Zullen ze hun moeder vinden? Kunnen ze het opnemen tegen hun nietsontziende oom? En welke rol geeft hun afstamming aan Arthur en Nimue zelf?

Als Storm Chaser heb ik dit boek voor de publicatie en zelfs als onvolledig gecorrigeerde versie mogen lezen! Dit heb ik met liefde gedaan en ik moet zeggen dat ik me zelfs nu nog, twee maanden nadat ik het heb gelezen, verwonder over hoe goed ik het boek eigenlijk vind.

Een sterk punt van dit boek is de wereld waarin het verhaal plaats vind. Ik heb veel Young Adult boeken gelezen waarin de wereld meer een bijzaak is en de focus ligt meer op de liefde tussen twee personages. De wereld in dit boek voelt echt. De plaatsen die ze bezoeken en de mensen die ze ontmoeten zijn geloofwaardig, realistisch en gedetailleerd.

Ik denk dat het mede hierdoor komt dat wanneer je er eenmaal in zit je er ook echt volledig in wordt gezogen. Ik had wel moeite met het begin van het verhaal omdat de setting niet binnen mijn interessegebied ligt, maar de sfeer en het leven van deze personages waren voelbaar vanaf de eerste pagina.

Hoe verder je in dit boek komt, de meer signalen je herkent van eerder in het verhaal. Het hele verhaal voelt aan als een groot web en elke draad is nodig om het grotere plaatje te kunnen zien. Terwijl je dieper in het boek zit wil je ook steeds dringender weten wat er nu precies aan de hand is. Er zijn behoorlijk wat vragen die om antwoorden verlangen en er is genoeg ruimte voor de lezer om te fantaseren over de mogelijke opties van wat het zou kunnen zijn.

Een ander iets waar ik op wil wijzen is dat het het achtergrondverhaal van de famillie grondig is uitgewerkt. Dit maakt het wederom realistisch. Persoonlijk ben ik een grote fan van de band tussen Nimue en haar broer, Arthur. Een groot pluspunt vind ik ook dat er (nog) geen liefdesverhaal gaande is. Aan het einde van het eerste boek lijkt er een grote wereld aan onze voeten te liggen en je verlangt zeker naar meer.

Qua Nederlandse boeken zou ik zeker zeggen dat dit een klein juweel is binnen Young Adult boeken. De schrijfster heeft haar eigen speciale schrijfstijl die perfect aansluit op dit verhaal. Maar ook als je dit boek tussen Young Adult boeken van het buitenland plaatst, denk ik dat dit boek speciaal is. Ik raad dit boek aan aan iedereen die op zoek is naar meer dan een romantisch gedreven verhaal wat zich afspeelt in een Dystopische wereld. Zoals iedereen die dit genre leest weet, dit soort boeken zijn moeilijk om te vinden.

handtekening300px

Verschijningsdatum: 09-06-2015

Leave a Reply